I foråret 2024 præsenterede Steen Jensen, fabrikschef hos JELD-WEN en plan om at gøre kompetenceudvikling mere strategisk.
Baggrunden var at ledelsen syntes det var en stor opgave at planlægge uddannelse og manglede struktur for dette. En anden svær opgave var at skabe overblik over økonomien, både for virksomheden og den enkelte medarbejder
Sidst men ikke mindst oplevede ledelsen at efteruddannelsestilbuddene var enorme og JELD-WEN manglede retning og overblik for den enkelte. En foranalyse viste at der kun var lille interesse for personlig og faglig udvikling hos medarbejderne. Der var ingen synlige udviklings- og karriereveje på arbejdspladsen. Ledelse og medarbejderrepræsentanter brugte efteruddannelse som brandslukning, når der var overkapacitet uden særlig fokus på retning og indhold.
På den baggrund valgte Steen Jensen at invitere ledelse og medarbejderrepræsentanter ind i et fælles fortroligt udviklingsrum. På 2 workshops definerede de JELD-WENs udviklings- og kompetencebehov og kortlagde deres kompetencegab. En uddannelsesstrategi blev formuleret med konkrete aktiviteter med KPI’er på forventede effekter. Udviklings- og karriereveje blev kortlagt. Roller og rammer for arbejdet blev synligt og konkret fordeling af arbejdsopgaver blev aftalt. Kurser og uddannelser som kan reducere kompetencegabet blev udvalgt og siden præsenteret i et kursuskatalog som inspiration for medarbejderne.
Udvalget præsenterede kursuskataloget på et infomøde sammen med tankerne bag. Medarbejderne blev informeret om de efterfølgende 1:1 kompetencedialoger og servicetjek i almene fag.
93 medarbejdere ønskede at deltage og af dem havde 90% ønsker til kurser og efteruddannelse.
13.000 kursustimer blev opsamlet i en kursusbank, som nu bliver brugt til planlægning af kurser.
Fabrikschef, JELD-WEN
Produktionschef, JELD-WEN
„Før samarbejdet med Kompetencelab havde medarbejderne kun få ønsker til efteruddannelse. Kompetencelabs 1:1 dialoger med medarbejdere var afgørende for at nedbryde barrierer for uddannelse og betyder at 90 % nu har ønsker til uddannelse. Ønskerne er opsamlet i en kursusbank som er et effektivt værktøj i planlægningen af uddannelse
En ekstra gevinst er at både arbejdstid og kursusgebyrer i høj grad bliver finansieret af tilskud og kompetencefonde”
Tillidsmand, JELD-WEN
”Kompetencelab kom med positiv energi og er yderst kompetente i deres 1:1 kompetencedialoger. Vellidt blandt kollegaerne, som oplevede empatisk tilgang og interesse for den enkelte.”
Linjefører, JELD-WEN
„Jeg har i en alder af 35 opdaget, at der er ALT at vinde ved gå om bord i uddannelse. Jeg er glad for at Hans fra Kompetencelab inspirerede mig. Jeg havde ikke selv tænkt på det, for mit fokus var at tjene penge.‟
På 2 workshops afdækkede ledelses- og medarbejderrepræsentanter kompetencegab. Relevante kurser og efteruddannelse blev identificeret. Formål: Minimere kompetencegab og synliggøre medarbejdernes udviklings- og karriereveje.
Et Uddannelsesudvalg med tillidsvalgte, ledere og HR blev etableret for at sikre kontinuerlig udvikling af aktiviteter samt fortsat motivering af kolleger.
Tankerne bag tiltaget blev præsenteret og kursuskataloget udleveret på infomøder som inspiration til den enkelte.
1:1 Uddannelsesdialoger og servicetjek i dansk, regning IT og engelsk blev gennemført med 93 produktionsmedarbejdere og funktionærer.
90% af medarbejderne havde ønsker til personlig og faglig efteruddannelse. Kursusønskerne blev opsamlet i en „kursusbank‟. Det skabte overblik over medarbejdernes ønsker til efteruddannelse og er et stærkt planlægningsværktøj.
I løbet af det første år er der gennemført 3000 kursustimer. ordblindeundervisning, Engelsk, IT og Grundlæggende lederuddannelse. Uddannelseskoordinatorer hjalp medarbejderne med tilmelding og at finde svar på spørgsmål om økonomi o.l. Udgifter til løn og kursusgebyrer er dækket af tilskud og kompetencefond.